ingang van het ziekenhuis |
Kas Di Kuido/ verpleeghuis |
Spoedopname |
Spoedopname |
De gang van het ziekenhuis |
plaats waar je me kan vinden in mijn pauze :) |
de zusterpost |
Het San Francisco hospital is samen met Kas Di Kuido ( verpleeghuis ) en de dienst thuiszorg eigendom van Mariadal Fundashon. Dit werd in 1922 opgericht door de zusters van Roosdaal.
Deze kochten een villa met gronden om er zieke mensen te verzorgen en later werd daar het zieken-en verpleeghuis gebouwd.
*Kas Di Kuido ( verpleeghuis ) bestaat uit +-97 bedden waar hulpbehoevende mensen tussen 15 jaar en 100 jaar kunnen verblijven. Iedereen leeft er door elkaar: jong, oud, dementerend, revaliderende..
Dit zorgt nogal voor toestanden.
Er is 1 grote dagzaal waar de mensen overdag leven en 3 lange gangen waar de slaapkamers zijn.( men slaapt per 2,3,4,5,of zelfs met 6 op een kamer )
De werking is er wel een beetje zoals bij ons in Tempelhof..
Het zijn vooral ziekenhelpers die er werken en in mindere mate verpleegkundigen.
Wat mag gezegd worden dat is dat de mensen van de ergo en animatie hun best doen om elk te dag een leuk programma te voorzien. Zeg maar de Bjorn, Jolien en Christine ( maar dan int zwart ) geven het beste op van zichzelf. En ja Christine zou er zich kunnen laten gaan want zingen doen ze er elke dag uit volle borst! hihi
*De thuiszorg is een groot onderdeel waar de ziekenhelpers en VK thuiszorg verlenen aan zieke en minder zieke mensen die thuis hulp nodig hebben. Men gaat per auto van woning naar woning en materiaal kunnen de mensen halen in de thuiszorgwinkel.( Tom Carron zou hier wel wat materiaal kunnen aanbrengen ze )
*En dan het ziekenhuis ( waar ik werk ) geeft 36 bedden die zijn ondergebracht op 2,3,4,5 en 6 persoonskamers. Per uitzondering bv bij isolatie gaat een PT alleen op een tweepersoonskamer liggen. Er is 1 kamer voorbehouden voor kindjes, maar echt kindvriendelijk is deze kamer niet ingericht.( loshangende stopcontacten, hoog toilet, saaie kleuren,..)
Verder beschikt het ZH over een operatiekamer, 2 bevallingskamers, IC met 6 bedden, spoedopname, RX en echo, labo, apotheek, sterilisatie,...
Het ziekenhuis is aan een opknapbeurt toe maar er zijn grote plannen!!
Sinds 10/10/2010 is Bonaire een gemeente geworden van Nederland wat wil zeggen dat er op het vlak van gezondheidszorg veel zal en MOET veranderen! De bouw van een nieuw ZH en renovatie van het bestaande gedeelte is daar 1 van.
Er zou een opsplitsing komen van verschillende disciplines zoals heelkunde en interne, een grotere spoedopname met meerdere werkruimtes, een 2de operatiekamer die men kan gebruiken bij bv keizersnede, een aangepaste kinderkamer, afdeling psychiatrie, dialyse...
De werken zouden dit jaar starten en over 5 jaar moeten klaar zijn..ik ben benieuwd!
Voor mij mogen de werken snel starten want toestanden zoals in de ene kamer is er net een kindje geboren, terwijl er in de kamer ernaast een man net gestorven is en de familieleden elkaar dan treffen op de gang in hun vreugde en verdriet..
Sinds januari komen er regelmatig artsen over uit Nederland die er dan gedurende 3 tot 6 maand aan de slag gaan.
Dit is wel aanpassen voor iedereen want ander personeel is andere gewoontes en andere afspraken...
Anders dan in België is dat de huisartsen hier het reilen en zeilen in het ZH bepalen, d.w.z. ze volgen de pt zowel thuis als in het ZH en nu met de specialisten die eraan komen is dat voor hen een echt verrijking of soms wel een vervelend iets?!
We werken met patiëntgerichte verpleegkunde, dus iedereen krijgt zijn eigen kamers met patiënten om doorheen de dag te verzorgen.
Ik werk graag op deze manier want zo krijg je een goed zicht op jouw patiënten( zeker als je een aantal dagen na elkaar moet werken), maar het nadeel is dat je veel minder kent over de andere patiênten.
Alles kent voor en nadelen..
Voor mij kent dit avontuur meer voordelen dan nadelen want het is een enorme verrijking voor mezelf als mens en vooral als VK!
Voor het eerst in lange tijd heb ik terug het gevoel te kunnen doen waar ik goed in ben en dat is mensen die er nood aan hebben te verzorgen..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten